Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam

Ruim 102.000 slachtoffers van de Holocaust hebben na meer dan  75 jaar na de Tweede Wereldoorlog een eigen monument gekregen. In Amsterdam is een monument verrezen met alle namen van de Nederlandse Holocaustslachtoffers, die geen graf hebben. Alle namen van Joden, Sinti en Roma, die vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd, alsmede gedeporteerde Nederlandse Joden woonachtig in andere landen, die in naziconcentratie- en vernietigingskampen zijn vermoord, alsook zij die zijn omgekomen door honger of uitputting tijdens transporten en dodenmarsen en waar geen graf van bekend is. Daarmee heeft Nederland eindelijk een tastbaar gedenkteken waar 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma, die zowel individueel als collectief kunnen worden herdacht.

Tot aan september 2021 kende Nederland geen monument waar elk individueel slachtoffer van de Holocaust met naam en toenaam wordt genoemd.

 En zie ook  de bijbehorende foto’s van de namen van de vermoorde familieleden Andries (23 jr.), Abraham (23 jr. en Michel Klatser (51 jr.) en Betje Klatser-Godfried (63 jr.) uit Hattem en zie verder de website van Gedenkstenen Hattem (Stolpersteine) voor verdere info over deze familie.