Marinus Rorije symbolisch thuisgebracht met Stolperstein
Bron RTV Hattem | Leny Valstar en Henk Tabois
“Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”
HATTEM – Op de dag dat Hattem herdacht dat de stad 80 jaar geleden werd bevrijd, is stadsgenoot Marinus Gerhard Rorije op indrukwekkende wijze geëerd met de plaatsing van een Stolperstein voor zijn voormalige woning aan de Kerkstraat 47.
Herdenken
De druk bezochte ceremonie, georganiseerd door stichting Gedenkstenen Hattem, markeerde een bijzonder moment van herdenken en bezinning. Rorije werd op 2 april 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding, doodgeschoten vanwege het overtreden van de avondklok. Zijn dochter Riek, toen drie jaar oud, en zoon Albert van negen waren daarvan getuige. Hij werd slechts 32 jaar oud.
De Stolperstein, ook wel struikelsteen genoemd, is bedoeld om even stil te staan, geraakt te worden door een naam, een leven, een verhaal. Met het leggen van deze steen werd Rorije symbolisch weer thuisgebracht in de stad waar hij leefde en stierf.
Eerbetoon
Tijdens de plechtigheid werd het verhaal van dochter Riek, die in februari 2025 overleed, voorgelezen. Haar stem klonk zo postuum toch door in het eerbetoon aan haar vader.
Een bijzondere rol tijdens de ceremonie was weggelegd voor Christian Viering, die de steen namens zijn familie legde. Christian is de achterkleinzoon van Marinus Rorije en bracht zo zijn overgrootvader op ontroerende wijze terug naar huis.
Leerlingen van groep 8 van basisschool Het Palet leverden een waardevolle bijdrage aan de herdenking. Vera Lindeboom en Quin Martina droegen hun zelfgeschreven gedicht voor, waarin de boodschap van vrede en vrijheid krachtig doorklonk. Ook legden zij samen met hun klasgenoten bloemen namens alle Hattemse kinderen.
Ontroering
Na de steenlegging klonk het signaal ‘Taptoe’, gespeeld door Thoby Liefers, gevolgd door een minuut stilte. Daarna werden er bloemen gelegd door de achterkleinkinderen van Marinus Rorije, gevolgd door de voorzitter van het 4 en 5 mei comité Hattem burgemeester Marleen Sanderse.
De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het Cultuurfonds Hattem, Lions Hattem en de gemeente Hattem. Na afloop kwamen de nabestaanden samen in Grandcafé Banka voor een moment van ontmoeting, herinnering en verbinding.
De familie toonde zich diep geraakt door de ceremonie en het initiatief om hun geliefde (over)grootvader op deze wijze te eren. Want zolang zijn naam genoemd wordt, wordt hij niet vergeten.
(foto’s van Elly van de Wetering)