GEDENKSTENEN HATTEM

Historie wegvoering Joden

 

Vertrek Hattemer joden op vrijdag 9 april 1943.

Op 6 april 1943 werd de reeds eerder afgekondigde anti-joodse maatregel van een verblijfverbod voor joden in de drie noordelijke provincies uitgebreid met een verblijfsvergunning voor de rest van de provincies. Ook die moesten “Judenrein” worden.

Tien Joodse Hattemers verzamelden zich op 9 april 1943 bij het vm. station te Hattem. (zij hadden zich al in februari 1941 als jood laten registreren) Na wat medelijdende woorden van het toekijkende publiek werden zij per bus eerst naar Durchgangslager kamp Vught (Westerbork zat vol!) en kort daarna toch naar Westerbork getransporteerd. Vervolgens werden zij allen naar de vernietigingskampen in het oosten gestuurd. Zij werden allen vermoord!.

Enkelen zoals de gebroeders Andries (15 sept 1942 eerst via kamp Arriën ) en Abraham Klatser (26 mei 1943 na razzia in Amsterdam) gingen op andere data via Westerbork en vervolgens naar de vernietigingskampen in het oosten.

Sommigen (zie families op website) gingen nog begin september 1944 na verraad naar Westerbork en vervolgens met een van de laatste transporten naar het oosten! Ook zij hebben op een enkeling na de oorlog niet overleefd!

Uit: de Geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Hattem, uitg. Heemkunde, juni 2011