Bevrijding herdacht en gevierd

HATTEM – Met een indrukwekkend programma is op 18 april de bevrijding van Hattem herdacht en gevierd.

Het 4 en 5 mei comité Hattem organiseert ieder jaar met de hoogste groep(en) van een basisschool activiteiten rondom de bevrijding van Hattem. Dit jaar was het de beurt aan groep 8 van de Jan Jaspersschool om bij de herdenking van dit belangrijke moment in de geschiedenis van Hattem te assisteren.

De leerlingen werden ontvangen door burgemeester Marleen Sanderse en leden van het 4 en 5 mei comité Hattem. Na een programma in het stadhuis, met verhalen van Edwin van der Wolf van Stichting Gedenkstenen Hattem en Albert ten Cate, werden de monumenten en plaatsen in de binnenstad bezocht die herinneren aan de Tweede Wereld oorlog en de bevrijding. Zo werden bloemen gelegd en gedichten voorgelezen bij de voormalige Joodse synagoge en bij de gedenkplaat van de Canadese bevrijders bij de Dijkpoort.

Onderweg werden rozen gelegd en de namen voorlezen van de Joodse slachtoffers waarvoor Stolpersteine zijn geplaatst in de Achterstraat. Als laatste werd het oorlogsgraf van sergeant Austin op de Algemene begraafplaats bezocht. De Jan Jaspersschool heeft dit monument geadopteerd.

“Zolang we de namen blijven noemen van mensen die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, blijven ze een beetje levend. Dat is de boodschap van herdenken”, aldus voorzitter van het 4 en 5 mei comité burgemeester Sanderse.

Herdenking bevrijding van Hattem

HATTEM – Tijdens indrukkenVandaag wordt gevierd dat Hattem 79 jaar geleden is bevrijd. Samen met het 4 en 5 mei comité hebben leerlingen van de Jan Jasperschool hier vanmorgen bij stil gestaan.

Op 14 april 1945 bliezen de Duitsers de spoorbruggen en verkeersbruggen op en legden mijnen bij de Hoenwaardsebrug.

Op dit dag kon je vanuit Hattem al de Nederlandse vlag zien wapperen aan de Peperbus in Zwolle. Daar waren de geallieerde bevrijders al gearriveerd.

De Hoenwaardse brug in Hattem werd op 16 april opgeblazen, met grote schade tot gevolg.

Een Canadese patrouille probeerde Hattem met een bootje te bereiken door de Hoenwaard. Ze besloten om te keren toen ze werden beschoten door de Duitsers. Sergeant John E. Dodd stak een dag later samen met twee Canadian Scott soldaten wederom de IJssel over en constateerde dat de Duitsers Hattem hadden verlaten.

De gemotoriseerde geallieerde troepen trekken op 18 april de stad binnen. Hattem is officieel bevrijd.