Leerlingen krijgen lezing over Stolpersteine

HATTEM – In aanloop naar de bevrijding van Hattem op 18 april 2024 gaat voorzitter Edwin van der Wolf namens de stichting Gedenkstenen Hattem een aantal scholen bij langs voor een lezing en rondleiding langs de Stolpersteine in Hattem.

Vrijdagmorgen was Edwin van der Wolf te gast bij groep 8 van de Van Heemstraschool. Daar gaf hij tekst en uitleg over de 18 Stolpersteine in Hattem.

Tijdens de fietstocht langs de kleine struikelsteentjes werd geboeid geluisterd naar de verhalen van de Joodse slachtoffers en de twee andere vermoorde plaatsgenoten voor wie de Stolpersteine zijn geplaatst. Hij benadrukte het belang van het gedachtegoed achter de Stolpersteine juist in deze tijd.

Stichting Gedenkstenen Hattem is verantwoordelijk voor de Stolpersteine die op 8 adressen verspreid over de stad zijn geplaatst. De stichting gedenkt en herdenkt de slachtoffers uit Hattem ten gevolge van de Holocaust. Dit wordt gedaan door het leggen van gedenkstenen ter nagedachtenis aan de door de nazi’s gedeporteerde en vermoorde stadsgenoten op de stoep voor de huizen waarin zij woonden. De Stolpersteine brengen zo symbolisch deze omgekomen Hattemers weer thuis.

Leerkracht Jeanine van ’t Ende van groep 8 van de Van Heemstraschool spreekt van een hele interessante lezing waar de kinderen boeiend naar hebben geluisterd.