Ondertekening convenant gemeente en stichting Gedenkstenen Hattem

HATTEM – De gemeente Hattem en de stichting Gedenkstenen Hattem hebben samen een convenant ondertekend. Doel van het convenant is het waarborgen van de toekomst van de 18 Stolpersteine in Hattem.
De Stichting Gedenkstenen Hattem (SGH) is in 2010 opgericht. De stichting gedenkt en herdenkt de slachtoffers in de gemeenschap van Hattem ten gevolge van de Holocaust. Dit wordt gedaan door het leggen van gedenkstenen ter nagedachtenis aan de door de nazi’s gedeporteerde en vermoorde stadsgenoten. De Stolpersteine, die ook wel struikelstenen worden genoemd, worden geplaatst voor de woonhuizen waar de slachtoffers destijds hebben gewoond. In 2011 werden 16 Stolpersteine geplaats op diverse locaties in de Hanzestad. In 2018 kwamen daar nog twee bij ter nagedachtenis aan Jacob Jan Hoogers en Gijsbrecht van den Ende.
De gedenkstenen zijn een herinnering aan de mensen die hier geleefd hebben. Hier woonden zij, hier leefden zij. De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker en uitvoerder van het project. Zo zijn er al duizenden stenen in heel Europa geplaatst.
De kunstenaar noemt ze’ Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is”, aldus Gunter.
Op de kleine stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.
“Stolpersteine brengen de Hattemers weer thuis, het geeft de verdrevenen hun plek terug. De SGH heeft als motto ‘Herdenken, met een blik op de toekomst’. Wij ontwikkelen lesmateriaal voor scholen, geven lezingen en maken deel uit van de Erfgoed Leerlijn van de Hattemse basisschoolleerlingen.
Doel hiervan is om juist in deze tijd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en onderwerpen als discriminatie bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Ook is er een fietsroute bij het toeristisch informatiepunt TIP verkrijgbaar die voert langs de acht adressen van de Stolpersteine in Hattem om de historie en het doel van de Stolpersteine onder de aandacht te blijven brengen. De website www.gedenkstenen-hattem.nl is zeer professioneel en toegankelijk en wordt door veel bezoekers bezocht”, vertellen de bestuursleden van SGH Elly de Groot, Angela van Erven en Edwin van der Wolf.
“Het is nog steeds actueel dat er mensen racistisch of anderszins benaderd worden of uitgesloten waarbij helaas antisemitisme in Nederland ook weer aan de orde van de dag is”, vult voorzitter van der Wolf aan.
“Het is belangrijk dat nu officieel in een convenant vastgelegd waar de Stolpersteine in Hattem liggen in verband met eventuele wijzigingen van bestemmingsplannen of afbraak van een huis. Zo blijven de Stolpersteine ook in de toekomst in het straatbeeld liggen als blijvend bewijs van uitsluiting, deportatie en het daarna ter dood brengen vanwege geloof en levensovertuiging”.