Stolpersteine binnenstad tijdelijk verwijderd

HATTEM – De Stolpersteine die zijn geplaatst in de binnenstad worden tijdelijk verwijderd. Om te voorkomen dat de gedenkstenen worden beschadigd tijdens de werkzaamheden die de komende maanden plaatsvinden in het centrum, worden ze veilig opgeslagen in de projectruimte aan de Ridderstraat.

Herinrichting binnenstad In opdracht van de gemeente Hattem gaat NTP de komende periode de binnenstad van Hattem opnieuw inrichten. Vooruitlopend op deze werkzaamheden zijn er momenteel nutsbedrijven bezig met het vervangen van kabels en leidingen in het stadshart.

In de binnenstad zijn op twee plekken Stolpersteine aanwezig. Om te voorkomen dat de zeven gedenksteentjes beschadigd of vermist worden zijn ze uit voorzorg alvast verwijderd. Zodra de werkzaamheden in de Achterstraat zijn afgerond worden de stenen op de juiste plaats weer aangebracht.

Stichting Gedenkstenen Hattem
Het bestuur van de stichting Gedenkstenen Hattem (SGH) is blij dat er zorgvuldig rondom de Stolpersteine wordt gehandeld. Vorig jaar werd met de gemeente nog een convenant ondertekend om de toekomst van de 18 Stolpersteine in Hattem te waarborgen.

De stichting, die in 2010 is opgericht, gedenkt en herdenkt de slachtoffers van de Holocaust in Hattem. Dit wordt gedaan door het leggen van gedenkstenen. De Stolpersteine, die ook wel struikelstenen worden genoemd, worden geplaatst voor de woonhuizen waar de slachtoffers destijds hebben gewoond. “Stolpersteine brengen de Hattemers weer thuis, het geeft de verdrevenen hun plek terug. De SGH heeft als motto ‘Herdenken, met een blik op de toekomst’. Wij ontwikkelen lesmateriaal voor scholen, geven lezingen en maken deel uit van de Erfgoed Leerlijn van de Hattemse basisschoolleerlingen. Doel hiervan is om juist in deze tijd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en onderwerpen als discriminatie bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Ook is er een fietsroute bij het TIP verkrijgbaar die voert langs de acht adressen van de Stolpersteine in Hattem”, vertellen de bestuursleden van SGH Elly de Groot, Angela van Erven en Edwin van der Wolf.

Momenteel is SGH in overleg met de nieuwe eigenaar van de synagoge om een nieuwe herdenkingsplaat te realiseren voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust in Hattem.