Welkom bij leggen van de Stolperstein voor Marinus Rorije

HATTEM – Op 18 april 2025, precies 80 jaar na de bevrijding van Hattem, zal er om 14.30 uur een Stolperstein worden geplaatst ter nagedachtenis aan Marinus Rorije. De steen wordt gelegd voor zijn voormalige woonhuis aan de Kerkstraat 47, waar hij tijdens de oorlog met zijn gezin woonde.

Dreiging

Op maandag 2 april 1945, Tweede Paasdag, leek de lente eindelijk haar intrede te doen na een strenge hongerwinter. De inwoners van Hattem voelden de naderende bevrijding, maar de dreiging van de bezetter was nog steeds aanwezig. De avondklok was nog steeds van kracht.
Marinus Rorije woonde met zijn vrouw Maria de Ruiter en hun twee kinderen, Riek en Albert, tijdelijk in de Kerkstraat. Dit was omdat hun huis aan de Geldersedijk te gevaarlijk werd om te wonen vanwege de strategische ligging nabij de IJssellinie. Die avond bracht Maria’s zus, Nella de Ruiter, een bezoek aan het gezin. Tijdens haar bezoek klonken er schoten in de stad. Nella werd angstig en onzeker en durfde niet alleen naar haar huis in de Allee. Om tien voor acht besloot ze vanwege de avondklok toch te vertrekken. Marinus bood aan om haar een stukje te begeleiden, samen met zijn kinderen.

Ze liepen mee tot aan de Nieuwstad, waarna Nella veilig naar huis ging en Marinus met zijn kinderen terugkeerde.

De avondklok was inmiddels ingegaan. Op dat moment naderden veldwachter Reeder en landwachter A.C. de Haan vanaf de Markt. Marinus, zich bewust van het gevaar, tilde zijn driejarige dochter Riek op om sneller te kunnen lopen, terwijl zijn negenjarige zoon Albert aan de overkant van de straat liep.

Plots klonken er geweerschoten. Marinus werd geraakt. Voor de groentewinkel van Agterhuis in de Kerkstraat lag Marinus dodelijk gewond. Gemeente arts Mesdag arriveerde snel, maar kon niets meer voor hem doen. Rond 21.30 uur overleed Marinus aan zijn verwondingen. Hij was slechts 32 jaar oud.

Ceremonie

De ceremonie op vrijdag 18 april 2025 zal plaatsvinden om 14.30 uur aan de Kerkstraat 47. Het programma is in overleg met de nabestaanden tot stand gebracht. Iedereen is welkom om deze korte plechtigheid bij te wonen. SGH is dankbaar voor de steun van het Cultuurfonds Hattem en de Lions Hattem, die dankzij hun bijdrage dit initiatief mede mogelijk hebben gemaakt. De steenlegging is onderdeel van het programma van het 4 en 5 mei comité ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding van Hattem. Na de ceremonie volgt voor belangstellenden een programma langs de monumenten in de binnenstad.